Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 25 april 2024

Dure grondstoffen stuwen prijzen Heineken

AMSTERDAM (AFN) - Bierbrouwer Heineken verwacht hogere kosten voor grondstoffen vrijwel helemaal te kunnen opvangen door hogere prijzen voor zijn producten te vragen. Dat zei topman Jean-Francois van Boxmeer van het concern woensdag tijdens een telefonische toelichting op de jaarcijfers.

Heineken verwacht dat de kosten voor grondstoffen dit jaar met een ,,laag enkelcijferig percentage'' zullen toenemen. Heineken gebruikt niet alleen mout en hop voor zijn bieren, maar ook grondstoffen als olie en aluminium voor zijn verpakkingsmaterialen.

Heineken wil in alle regio's waar het actief is, de prijzen verhogen. Wel is er volgens de topman een verschil in niveau van verhoging. ,,In sommige regio's is het lastiger om de prijzen te verhogen.''

Volwassen markten

In zogeheten volwassen markten als Europa en de Verenigde Staten heeft Heineken last van consumenten die de duurdere Heineken-biertjes verruilen voor goedkopere varianten. Bovendien komen er in deze markten nauwelijks nieuwe bierdrinkers bij. Dat is anders in de opkomende (bier)markten in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Hier verwacht Heineken dan ook groei te realiseren.

Heineken zal ook komend jaar op de kosten letten, maar het niveau van de besparingen zal lager zijn dan het bedrag van 280 miljoen euro dat het concern in 2010 wist uit te sparen. Het concern specificeerde de kostenbesparingen voor 2011 niet, maar gaf wel aan dat het met name gaat om besparingen in de volwassen Europese markt.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning