Financiƫle informatie, links en rekenmodules
donderdag 25 april 2024

Fitch rekent op gelijkwaardigheid VS-regime en Solvency II

AMSTERDAM (Dow Jones)--Fitch Ratings verwacht dat het minder strenge toezichtsregime voor Amerikaanse verzekeraars als gelijkwaardig zal worden beschouwd aan de strengere toekomstige Solvency II-regelgeving in Europa, die in 2014 van kracht worden.

Dit betekent een opluchting voor Europese verzekeraars met veel activiteiten in de Verenigde Staten, zoals Aegon (AGN.AE).

Zonder erkenning van gelijkwaardigheid zou Aegon nauwelijks meer kunnen concurreren met Amerikaanse sectorgenoten, omdat het Nederlandse bedrijf dan aan de veel strengere, Europese eisen zou moeten voldoen.

Gezien het belang van de inkomsten uit Amerikaanse verzekeringsbedrijven voor een aantal grote Europese verzekeraars en voor de gehele Europese economie, verwacht Fitch echter een politieke oplossing die het Amerikaanse toezichtsregime gelijkwaardig stelt aan Solvency II.

Chief executive Alexander Wynaendts van Aegon zei onlangs, bij de halfjaarcijfers, al dat er in de discussies tussen toezichthouders en verzekeraars over Solvency II inmiddels brede steun bestaat voor het gelijkwaardig stellen van de Amerikaanse regels.

Fitch meldt dinsdag verder dat de kredietratings van Nederlandse verzekeraars stabiel zijn: een teken dat de meeste ratings in de komende twee jaar waarschijnlijk worden bevestigd. De kredietbeoordelaar gaat daarbij uit van een traag groeiende Nederlandse economie, zonder eventuele externe shocks.

De huidige Fitch-ratings houden rekening met de zware prijsdruk en de lage stand van de langlopende marktrente die de winstgevendheid van bepaalde soorten levensverzekeringsproducten bedreigen. Bepalend voor de toekomstige ratings zijn waarschijnlijk de mate waarin Nederlandse verzekeraars hun ambitieuze plannen waarmaken om hun winstgevendheid te verbeteren middels kostenbesparingen, stelt Fitch.

De markt voor levensverzekeringen in Nederland is sinds 2007 sterk gekrompen, doordat consumenten tegenwoordig ook bij banken fiscaal voordelig kunnen sparen voor hun pensioen of hypotheek. Door deze verruimde belastingwetgeving kunnen banken nu op gelijke voet met verzekeraars concurreren.

De omzet daalde extra snel omdat de bank wegviel als belangrijk distributiekanaal, aangezien banken hun klanten liever de eigen banksparen-producten verkopen.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; amsterdam@dowjones.com

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning