Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 25 april 2024

Tussenpersoon hekelt voorwaarden Independer-prijs

Nico van Koesveld (Van Koesveld Financiële Adviseurs, Barneveld) heeft een hogere score gehaald dan de uiteindelijke winnaar van de Independer-titel Beste Hypotheekkantoor 2012, maar zijn rapportcijfers - gegeven door klanten - tellen niet mee omdat hij de "verlammende voorwaarden" voor de competitie niet wilde tekenen.

Ongeveer zes weken voor daadwerkelijke bekendmaking van de Independer-Award Beste Hypotheekkantoor 2012 is aan kandidaten een 'verklaring van onpartijdigheid' toegestuurd door Independer. Door die te ondertekenen verklaren ze dat de reviews en kwaliteitschecks niet door familie en vrienden zijn ingevoerd. Volgens Van Koesveld is het schier onmogelijk om dat te beheersen als hypotheekkantoor. "Als eenpitter heb je dat nog wel in de hand, maar met een hypotheekkantoor van dertig medewerkers wordt dat een heel lastig verhaal. Ik heb op Facebook klanten die 'vriend' zijn. Daar ga je dus ook al de mist in. En wel op straffe van € 10.000."

Verder meent Van Koesveld dat consumenten ook "wurgende voorwaarden" krijgen voorgeschoteld als ze een review willen schrijven. Door met die voorwaarden akkoord te gaan, verschaft de consument Achmea-dochter Independer een "exclusieve, wereldwijde, royaltyvrije, eeuwigdurende, onherroepbare, overdraagbare licentie om de beoordeling te verveelvoudigen, te exploiteren en openbaar te maken, te bewerken en verder te verwerken in afgeleide werken".

Independer stelt bij monde van Joop Cohen, manager Hypotheken, Sparen & Lenen, dat er geen sprake is van "verlammende of wurgende voorwaarden". "De award moet gewoon eerlijk tot stand komen en er mag niet gesjoemeld worden. Wij halen alle winnaars door de stofkam en de verklaringen worden gecheckt."

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning