Financiële informatie, links en rekenmodules
maandag 27 mei 2024

AEX levert openingswinst in

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam moest dinsdag de openingswinst weer uit handen geven. Ook de andere Europese beurzen zakten in het rood. Beleggers bleven terughoudend voorafgaand aan het nieuwe kwartaalcijferseizoen. Een waarschuwing van het IMF woog daarnaast op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent lager op 328,49 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 530,03 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,5 procent.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde dinsdag dat de aanhoudende Europese schuldencrisis en de dreigende financiële problemen in de Verenigde Staten de kans op een aanzienlijke vertraging van de wereldeconomie alarmerend groot maken. De internationale economie staat er volgens het IMF momenteel slechter voor dan een paar maanden geleden.

Grootste daler

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste daler in de AEX met een min van 2,7 procent. Levensmiddelenconcern Unilever en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco waren de sterkste stijgers met winsten van 0,1 procent.

Bank en verzekeraar ING verloor 0,7 procent. ING verkoopt het spaar- en hypotheekonderdeel ING Direct UK aan de Britse bank Barclays. Een overnameprijs werd niet genoemd. De transactie zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2013 worden afgerond. In Londen leverde Barclays 0,9 procent in.

Ziggo

In de MidKap stond onlinebeleggingsbank BinckBank onderaan met een verlies van 1,3 procent. Kabelbedrijf Ziggo en vastgoedfonds Wereldhave waren de enige stijgers met winsten van 0,1 procent.

In Zürich daalde Julius Bär 0,1 procent. De Zwitserse bank, die vooral rijke particulieren bedient, gaat na de geplande overname van de internationale vermogensbeheeractiviteiten van Bank of America circa 1000 van de in totaal 5700 banen schrappen.

De euro was 1,2943 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 89,70 dollar per vat. Brentolie klom 0,5 procent tot 112,34 dollar per vat.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning