Financiële informatie, links en rekenmodules
maandag 27 mei 2024

Beurzen dalen in bange afwachting

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met verliezen gesloten. Vooral in het laatste uur gingen de koersen hard omlaag in navolging van de dalende graadmeters op Wall Street. Beleggers zijn bang dat het cijferseizoen, dat dinsdagavond in de Verenigde Staten begint met de resultaten van aluminiumconcern Alcoa, tegenvallend nieuws zal brengen. Daarnaast woog een groeialarm van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 327,71 punten. De MidKap-index verloor 0,7 procent en eindigde op 528,90 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt sloten tot 0,8 procent lager.

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen zijn de verwachtingen over de bedrijfsresultaten in het derde kwartaal niet hooggespannen. De verwachting voor het vierde kwartaal zijn volgens hem echter nog wel positief. Beleggers zullen volgens Versteeg dan ook vooral gaan letten op wat bedrijven zullen zeggen over de rest van het jaar.

IMF

Het IMF waarschuwde dat de aanhoudende Europese schuldencrisis en de dreigende financiële problemen in de Verenigde Staten de kans op een aanzienlijke vertraging van de wereldeconomie alarmerend groot maken. De internationale economie staat er volgens het IMF momenteel slechter voor dan een paar maanden geleden.

In Madrid zakte de beurs 1,9 procent. Volgens het IMF zal Spanje in 2012 en 2013 niet aan zijn doelstellingen voor het terugdringen van het begrotingstekort kunnen voldoen. Ook denkt het fonds dat de recessie in Spanje volgend jaar dieper zal zijn dan de Spaanse overheid verwacht.

ING

Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX met een min van 1,8 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal was de sterkste stijger met een winst van 1,5 procent.

ING verloor in de middaghandel terrein en sloot 1,2 procent lager. Het bankconcern meldde eerder op de dag de verkoop van het spaar- en hypotheekonderdeel ING Direct UK aan de Britse bank Barclays. De Nederlandse bank en verzekeraar lijdt op de transactie naar verwachting een verlies van 320 miljoen euro na belastingen. De overname zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2013 worden afgerond. In Londen kreeg Barclays er 0,4 procent bij.

De euro was 1,2885 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 91,43 dollar per vat. Brentolie werd ook 1,6 procent duurder op 113,55 dollar per vat.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning