Financiële informatie, links en rekenmodules
maandag 27 mei 2024

'Financieel product moet verplicht eenvoudig en goedkoop'

Financiële producten voor consumenten zouden verplicht eenvoudig, flexibel en goedkoop moeten zijn, zo meent econoom Erica Verdegaal. Bovendien moeten consumenten op kosten van de financiële branche inzicht krijgen in hun geldzaken en gratis een standaard advies kunnen krijgen. "Hulde aan elk geldbedrijf dat zoiets durft te steunen."

Zij doet die oproep als gastcolumniste in het AFM-blad Inzicht en verwijst naar het initiatief van de Geld Advies Dienst. "Naast gratis hulp, moeten er standaard financiële adviezen uitrollen, wat de mensen veel advieskosten scheelt."

Verdegaal wijst op het geschonden vertrouwen in de branche: "Steeds meer mensen weten inmiddels dat 'onafhankelijk advies' een eufemisme is voor 'uitgekookt verkoopverhaal'. En toch offreert de doorsnee tussenpersoon nog ijskoud € 2.800 voor een simpel hypotheekadvies, promoten bankadviseurs lustig hun dure huisbeleggingsfondsen en onnavolgbare gestructureerde producten, innen  vermogensbeheerders inkomsten waar de klant geen idee van heeft en blijven woekerpolishouders woekerpolishouders. Het blijft namelijk kinderspel om de financieel onwetenden te neppen." Verdegaal noemt het "een illusie te denken dat een adviseur, verzekeraar of bank de consument berouwvol gaat helpen zijn verloren geld en vertrouwen te herwinnen."

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning