Financiële informatie, links en rekenmodules
maandag 27 mei 2024

Ruzie tussen Rabo en ING over lobby naar politiek Den Haag - media

AMSTERDAM (Dow Jones)--Tussen Rabobank (RBK.YY), ING Groep nv (ING.AE) en andere banken is grote animositeit ontstaan over hun gezamenlijke lobby in de richting van de Haagse politiek, schrijft Het Financieele Dagblad donderdag op basis van bronnen uit de financiele sector.

Rabobank heeft de zaak op scherp gezet door de contributie aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) met 30% te reduceren tot EUR 3,5 miljoen, schrijft de financiele krant. De bank ziet geen reden om meer te betalen dan ING en ABN Amro, omdat ze hetzelfde aantal zetels in het bestuur heeft. De reductie zou ook een signaal zijn voor de onvrede bij de cooperatieve bank ontevreden over het functioneren van de lobbyclub.

Door hun onderlinge meningsverschillen slagen de banken er niet in de meningsvorming over belangrijke thema's als de bankenbelasting en hypotheekrenteaftrek naar hun hand te zetten. Vooral Rabobank en ING liggen op ramkoers, aldus het FD.

Rabobank roept bij andere banken irritaties op, zo zeggen diverse bronnen rond de NVB. De cooperatieve bank zou zich verheven voelen boven de rest, omdat zij geen staatssteun nodig heeft gehad. Ook reageerde ING eerder dit jaar verontwaardigd toen Rabobank zonder overleg een plan presenteerde om de woningmarkt vlot te trekken. ING was op dat moment druk bezig met eigen voorstellen.

Wrevel bestaat er ook bij de kleine en middelgrote banken, omdat ING hun invloed bij de NVB wil terugdringen. Staatsbank ABN Amro houdt zich op de vlakte, omdat zij haar lobby op orde lijkt te hebben.

Bij alle banken wordt getwijfeld over de toegevoegde waarde van de NVB en haar voorman Boele Staal. 'Te reactief en te defensief', luidt het oordeel. Ook de verhuizing van het NVB-kantoor naar de Zuidas is slecht gevallen, aldus de krant.

De verlaging van de contributie van Rabobank is een serieuze tegenslag voor de NVB. De grote drie draaiden tot nu toe op voor 80% van de begroting van EUR 14 miljoen. Omdat ING en ABN Amro niet meer willen betalen, zullen de kleinere banken, zoals RBS, SNS Reaal nv (SR.AE), NIBC en Van Lanschot nv (LANS.AE) het verschil moeten bijpassen, of de NVB moet afslanken. En daarover worden nu stevige onderhandelingen gevoerd.

De NVB wil tegenoven het FD verder niet ingaan op de ontstane situatie en onderstreept het belang van 'inhoudelijke samenwerking'.

Bij de grootbanken doet inmiddels de suggestie opgeld dat de kleine en de buitenlandse banken beter een eigen lobbyclub kunnen oprichten, of genoegen moeten nemen met minder zetels in het bestuur.

Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@dowjones.com; +31-20-571 5201

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning